Terapiye Gitmek Hakkında Aklınıza Gelebilecek 7 Soru
Karikatürler genellikle bir hastayı tasvir eder. Kanepede yatarken ve bir terapistin ofisinde. O kadar yaygın bir fikir ki, hastalar terapistlere "Kanepe nerede?" gibi sorular yöneltiyorlar. Peki gerçekten terapistler filmlerde gördüğümüz gibi mi?
Filmlerde terapistler sıklıkla hastalarıyla arkadaş olurlar, hatta onlara aşık olurlar. Gerçekte, terapistler aşılmaması gereken sağlıklı sınırlar oluşturmak için eğitilirler.
Terapiyle ilgili tek bilgi kaynağınız çizgi film ve filmler olsaydı, yalnız değilsiniz. Sonuç olarak, terapistlerin gerçekte ne yaptığı, tedavinin nasıl yardımcı olabileceği ve gerçekten biriyle konuşmanız gerekip gerekmediği hakkında birçok sorunuz olabilir.
İşte terapiye gitmeyi düşünen insanlar için en önemli yedi soru.
1. Terapistim beni yargılayacak mı?
İster utanç verici bir bağımlılığınız olsun ister bir ilişki yaşıyor olun, terapistiniz sizi kötü biri olarak görmeyecektir. Merak etmeyin. Hikayenizin ne kadar kötü olduğunu düşünürseniz düşünün, terapist muhtemelen hepsini daha önce duymuştur.
Görevleri, sizin için en iyisinin ne olduğuna dair kendi sonuçlarınıza varmanıza yardımcı olmaktır. Hatalarınız için sizi kınamazlar veya geçmişiniz için sizi utandırmazlar.
2. Çocukluğum hakkında konuşmak zorunda mıyım?
Hayır. İstemediğin hiçbir şey hakkında konuşmak zorunda değilsin. Terapistiniz sizi zorlu konuları ele almaya teşvik edebilir, ancak sonuçta tartıştığınız konulardan siz sorumlusunuz.
Belirli konularda rahat değilseniz veya bir terapistin sorduğu bazı soruları cevaplamak istemiyorsanız, konuşma yükümlülüğünüz yoktur.
3. Çevrimiçi terapi bir seçenek midir?
Evet. Online terapi kesinlikle bir seçenektir. Lisanslı bir ruh sağlığı uzmanına masaüstünüzden veya mobil cihazınızdan erişebilirsiniz. Yüz yüze terapiye uygun ve daha uygun fiyatlı bir alternatiftir.
Çoğu ayrıca bir terapistle mesajlaşmanıza, canlı sohbet etmenize veya video veya telefon oturumlarına katılmanıza izin verir.
4. Kaç seansa ihtiyacım var?
Bu, ele aldığınız sorunlara ve aldığınız tedavinin türüne bağlıdır. Bilişsel davranışçı terapi gibi bazı tedaviler genellikle kısa sürelidir. Rahatlamanıza yardımcı olmak için sekiz terapi seansı yeterli olabilir.
Diğer durumlarda terapi daha uzun sürelidir. Karmaşık bir keder veya travma geçmişi olan biri, birkaç yıl boyunca terapiye katılabilir. Ancak terapistinizle beklentileriniz hakkında önceden konuşabilirsiniz.
5. Terapi sırasında gerçekte ne olur?
Çoğu terapist ilaç reçete etmez. Bunun yerine konuşma terapisine odaklanırlar.
Terapistiniz size geçmişiniz hakkında bazı sorular sorabilir. Günlük yaşamınız, duygularınız veya düşünce tarzınız hakkında da bilgi paylaşabilirsiniz.
Terapistiniz ayrıca size öfke yönetimi stratejileri veya anksiyeteyi azaltma becerileri gibi belirli becerileri öğretmek için çalışabilir. Tedaviniz hedeflerinize bağlıdır.
6. Bir terapiste gittiğimi bilen var mı?
Tedaviniz gizlidir ve terapistinizin katı etik kurallara ve yasalara uyması gerekecektir. Terapistiniz, yalnızca bir güvenlik sorunu varsa - çocuk istismarı veya birinin yaşamına ciddi bir tehdit gibi durumlarda, gizliliğinizi ihlal edebilir.
Partnerinizin tedavide olduğunuzu bilmesini istemediğiniz gibi belirli endişeleriniz varsa veya bekleme odasında tanıdığınız biriyle karşılaşmaktan endişeleniyorsanız, bunun hakkında terapistinizle konuşun.
7. Bir terapiste gitmem gerekip gerekmediğini nasıl anlarım?
Bir terapisti görmek isteyebileceğiniz birçok neden vardır. Konsantrasyon güçlüğü, uyumakta zorluk, yüksek stres seviyeleri, ilişki zorlukları, yüksek anksiyete, depresyon ve travma gibi her şey, insanların yaygın olarak yardım arama nedenlerinden sadece birkaçıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder